Karjalan Kuvalehti 3 – 2023

Paljon kiitosta mielenkiintoisista sisällöistään saanut Karjalan Kuvalehti paneutuu tässä numerossaan jälleen ajankohtaisiin asioihin ja kiinnostaviin kohteisiin. 

Sortavalan Paasonvuori uhattuna

Muinaisasutukseen liittyvä 74 metriä korkea Paasonvuori sijaitsee muutaman kilometrin päässä Sortavalan keskustasta. Vuoren päältä aukeaa maisemallisesti upea näkymä Karmalanjärvelle, Sortavalan Helylän kylään ja Tohmajoelle. Venäjän Karjalan tasavallan kulttuuriministeriö iski silmänsä Paasonvuoreen. Se julisti kysymyksiä herättäneen kilpailutuksen Paasonvuoren hyödyntämisestä. Paasonvuorta ja sen ympäristöä uhkaa nyt rakentaminen. Paikallinen museo vaikenee, mutta muuta vastarintaa on syntynyt. Karjalan Kuvalehti kertoo tilanteesta.

Suomella ja Virolla yhteinen puolustustaivas

Suomen Nato-jäsenyyden myötä maastamme tulee osa Baltian, ja erityisesti Viron ilmapuolustusta. Suomesta voi tulla valtio, joka yksin vastaa Viron ilmapuolustuksesta. Suomen Horneteilla ja tulevalla F-35 kalustolla sitoo hävittäjiä ja henkilöstöä. Kaluston kulutuksella ja huollolla on myös merkitystä, vaikka Nato-kulut korvataan. Karjalan Kuvalehti selvittää, millaisia velvoitteita Suomelle ja Ruotsille on tulossa Natossa Baltian taivaalla.

Viron ”villi itä”

Narva-joki on Viron ja Venäjän rajajoki. Sen on myös samalla kokonaisten kulttuuripiirien raja. Viro on viime vuosina panostanut Narvan seutuun. Liikennettä, ympäristöä, tapahtumia ja kulttuuria on kehitetty. Narva on väkiluvultaan Viron kolmanneksi suurin kaupunki. Narva-joen rannoilla ovat vastakkain Hermannin linna Viron puolella ja Iivananlinna Venäjän puolella. Karjalan Kuvalehti kertoo millainen kaupunki on Narva historiallisesti ja nähtävyytenä. 

Venäjän eliitillä näyttäviä huviloita Karjalassa

Venäjän eliitti on vallannut lomakylillään ja huviloillaan paloja Suomen pakkoluovuttamasta Karjalasta. Osa niistä on varattu presidentti Vladimir Putinin käyttöön. Venäjän kirkollisella patriarkalla on hallussaan kokonainen saari Laatokalla. Valamossa pitää kokouksiaan myös Venäjän ”maantieteellinen seura”. Siihen kuulu Putinin lisäksi liikemiehiä ja puolustusministeri Sergei Shoigu. Venäjän eliitti on vallannut käyttöönsä myös entisiä suomalaishuviloita ja arvorakennuksia. Näiden ympärillä on pankkien hämärää liiketoimintaa. Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin EBRD:n myöntämiä varoja on kadonnut salaperäisesti. Näitä asioita valottaa Karjalan Kuvalehti.

Lentokonekaappaus Karjalaan päättyi tuhoisasti

Pakoyritys Neuvostoliitosta vuonna 1983 päättyi tuhoisasti. Pakoon pyrkinyt perhe valmistautui huolella. Yritys pakottaa matkustajakone länteen, päättyi kuitenkin tuhoisasti Karjalankannaksen Heinjoen Raulammin kentälle, jonka suomalaiset olivat aikanaan rakentaneet. Karjalan Kuvalehti kertoo tämän vähän Suomessa tiedetyn tapahtuman taustoista ja itse tapahtumien kulusta sekä dramaattisesta päätöksestä. 

Fazerin Taubilan kartano oli suurtila

Fazer-konsernin perustajalla Karl Fazerilla oli fasaanitarha Jokioisissa. Sen lisäksi hän hankki Viipurin läänin Pyhäjärveltä Touvilan kartanon, joka tunnettiin ruotsinkielisellä nimellään Taubilan kartanona. Siitä kehitettiin suurtila ja puutarha. Metsässä toimi erikoinen rautatie. Karjalan Kuvalehti kertoo mitä kaikkea Taubilan komeaan kartanotoimintaan sisältyi, ja mitä kartanolle tapahtui.

Terijoen huvilan uusi elämä Lohjansaaressa 

Terijoelta myyntiin huutokaupalla entisiä venäläishuviloita 1920-luvulla. Niitä siirrettiin myös muualle Suomeen. Talojen hirsirungot mahdollistivat tämän. Lohjansaaren nuorisoseura osti myös tällaisen kookkaan huvilan. Asiaa hoitamaan perustettiin toimikunta ja tontti saatiin lahjoituksena. Talo on kokenut vuosisadan aikana monia vaiheita. Karjalan Kuvalehti kertoo näistä kiintoisista vaiheista.

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan väärin tiedoin

Venäjällä on monia keskenään kilpailevia valtiollisia tiedustelupalveluja, kuten SVR, GRU ja FSB. Ne eivät kuitenkaan ole ainoita toimijoita tiedustelun kentällä. Osa näistä palveluista keskittyy presidentti Vladimir Putinin suojaamiseen. Venäjän tiedustelupalvelut erehtyivät kuitenkin Ukrainan osalta. Ne syöttivät Putinille tämän odottamia tietoja, jotka eivät kuitenkaan pitäneet paikkaansa, ja Venäjän suurhyökkäys Ukrainaan epäonnistui. Karjalan Kuvalehti kertoo tapahtumista ja kunnioittaa samalla tutkijaprofessori Martti J. Karin muistoa.

Arvo Tuomisen Karjala-innostus

Toimittaja Arvo Tuominen on tunnettu television Karjala-ohjelmistaan. Ajankohtaislähetysten toimittajasta kehittyi Karjala-asiantuntija. Kun Neuvostoliitto kaatui, niin Tuominen kiinnostui siitä, mitä itärajan takana silloin tapahtui. Tuominen on seilannut ja kuvannut Stalinin kanavalla, istunut Viipurin Espilässä, kolunnut suomalaislinnakkeiden raunioita Karjalassa ja matkannut tiettömän taipaleen kautta Inkeriin. Karjalan Kuvalehden päätoimittaja Aune Kämäräinen haastatteli Arvo Tuomista lehteen.

Miliza Korjus oli Viron satakieli

Laulaja Miliza Korjuksen suku siirtyi aikoinaan Ruotsista Viroon. Miliza Korjuksen oma elämä sisälsi monia kohtalokkaita käänteitä. Hän kamppaili itsensä oopperamaailman lavoille ja elokuvaesiintyjäksi, mutta ura oli katketa onnettomuuteen. Hänen tyttärestään tuli Yhdysvaltojen diplomaatti ja lähettiläs Viroon. Miliza Korjuksen ”Warum” soi tunteikkaasti edelleen radiossa. Karjalan Kuvalehti kertoo vaikuttavasta laulajan elämästä.

Venäjän ongelman kasaantuvat

Valtataistelun syttyminen on Venäjällä mahdollinen. Venäjällä ei uskota sotilasvallankaappaukseen, mutta äkillisen muutoksen mahdollisuudet ovat olemassa. Turun yliopiston kauppakorkeakoulun kansainvälisen liiketoiminnan professori Kari Liuhto tarkastelee Karjalan Kuvalehdessä Venäjän kehitysnäkymiä vuoteen 2033 saakka. Liuhto arvioi, että ennen pitkää edessä on vallanjaon uusi myllerrys. Karjalan Kuvalehti avaa näitä ovia Kari Liuhton tutkimusten pohjalta.

Kauko Kare oli varhainen Karjalan palauttaja

Hattulan Vesunnan maalaiskartanon pojasta Kauko Kareesta kehittyi paitsi toimittaja ja kustantaja, niin lisäksi vielä suomettuneen Suomen toisinajattelija. Hänen oli Nootti-lehtensä ja Alea-kirjankustantamonsa avulla sinnikäs Urho Kekkosen ja silloisen valtavirran vastustaja. Nootti-lehden palstoilla eri kirjoittajat arvostelivat presidentti Mauno Koiviston menettelyä Baltian maiden itsenäistymistavoitteiden ja Karjalan palautuksen mahdollisuuden laiminlyönnistä. Karjalan Kuvalehti kertoo tästä tohtori Simo Grönroosin väitöstutkimuksen pohjalta.

Petsamossa oli vilkasta urheilutoimintaa 

Petsamon Kolosjoelle syntyi nikkelikaivoksen myötä vireä asutuskeskus. Väkiluku lisääntyi nopeasti, nykyaikaisia rakennuksia nousi asukkaille ja kaikenlainen harrastustoiminta virisi vapaa-ajalla. Karjalan Kuvalehti kuvaa Petsamon Kolosjoen urheilutoimintaa ja tulevaisuuden suunnitelmia. Niihin kuului myös Rukan kaltainen hiihto-, laskettelu- ja mäkihyppykeskus. Tunnettuja urheilijoita työskenteli Kolosjoella. Siellä tehtiin myös urheilun historiaa oman vuorijuoksun merkeissä. Tohtori Erkki Nieminen on tehnyt syväluotaavan teoksen Petsamon kohtaloista. Karjalan Kuvalehti kertoo Petsamon urheilusta. 

Paljon kiinnostavaa

Karjalan Kuvalehti kävi myös kohua herättäneessä Kaj Stenvallin taidenäyttelyssä ja esittelee näyttelyn ajankohtaisia maalauksia. Jalmari Laurikkala pysyi vaimonsa kera inkeriläisten rinnalla vainojen aikana. Laurikkala ennätti toimia kolmen maan pappina. Syksy oli Karjalassa ja Inkerissä perinteistä ”naima-aikaa”. Pastori Arvo Survo keräsi perinnetietoa tästä, ja Karjalan Kuvalehti kertoo Survon keräämästä. 

Marja Mosander löysi viipurilaisuutensa, kun sattumalta sai käsiinsä nipun vanhoja kirjeitä. Vanhempien kirjeenvaihto kertoo ajan tapahtumista. Kirjaesittelyssä Markku Jokipii kertoo Anni Reuterin kirjasta ”Suomalaiset Stalinin puhdistuksissa”. Marjukka Patrakan Myyttinen karhu -osassa 2, kerrotaan karhuun liittyneistä rituaalimenoista. Karhun perinnehistoriaa on Japanissa, Amurin alajuoksulla, Keski-Euroopassa kuin Vienan Karjalassa, jossa karjalaiset ja saamelaiset asuivat rinnakkain. 

Kiinnostavaa luettavaa

Tilaa Karjalan Kuvalehti kotiisi tai yritykseesi ja lue kaikessa rauhassa. Karjalan Kuvalehti kertoo kiinnostavasti asiat ja niiden taustat. Tilaustiedot tämän sivun yläreunan linkeistä. Tilaa niin olet tiedon eturivissä!