Karjalan Kuvalehti 4 – 2024

Karjalan kuvalehti kertoo mielenkiintoisista ajankohtaisista asioista ja historian käänteistä. 

Kiinteistöjen myyntirajoitus

Suomen hallitus valmistelee lakimuutosta, jonka tarkoituksena on estää ulkomaalaisille siirtyvien kiinteistöjen käyttämistä Suomen turvallisuuden vastaisesti. Karjalan Kuvalehti kertoo tästä aiheesta ja sen taustoista.

Liettuan vastarinta kesti pitkään metsissä

Neuvostoliitto miehitti uudelleen Baltian maat syksyllä 1944. Pisimpään vastarinta eli Liettuassa. Ennen puna-armeijan tuloa maassa ehdittiin julistaa liikekannallepano. Kamppailua jatkettiin metsissä pitkälle 1950-luvulle saakka. Karjalan Kuvalehti valottaa mitä kaikkea noihin vuosiin sisältyi. Niistä ei kerrottu Suomessa. 

Suomen F-35 hävittäjät tuotannossa

Suomeen ilmapuolustukseen tilattujen F-35 monitoimihävittäjien valmistus on käynnissä Yhdysvalloissa. Kone edustaa uusinta, viidettä sukupolvea. Puolustusvoimat on tehnyt puolustusministeriön valtuuttamana myös merkittävän hankinnan koneiden tueksi. Karjalan Kuvalehti selvittää millaista turvallisuutta näillä hankinnoilla on ostettu.

KariM rajalla

Karjalan Kuvalehden mainio piirtäjä KariM valottaa piirroksellaan mitä voudin ulosottomiehet suunnittelevat rajalla. Piirroksissa säännöllisesti esiintyvällä rajakoiralla on muuta mielessä. Entinen laskuvarjojääkäri KariM on laskeutunut jälleen ajankohtaisen aiheen pariin. 

Tekoäly-Kalevala

Kalevalasta on tehty veijaritarina, joka on saatettu uuteen muotoon tekoälyn avulla ja kieli poskessa. Lopputulos huvittaa niitä, jotka eivät suhtaudu kalevalaisuuteen kovin tosikkomaisesti. Karjalan Kuvalehti esittelee elokuvamaailman muuttumista uuden tekniikan tukemana.

Karjalaisten ominaisuuksia

Karjalaisissa on havaittu muista eroavia ominaisuuksia. Yksi karjalaisten ominaisuus on ahkeruus ja kova työnteko. Näin ovat havainneet venäläiset tutkijat. Venäläisistä saduissa kerrotaan laiskimuksina. Karjalan Kuvalehti selvittää, mitä tutkijat ovat havainnoineet yhdestä Suomen heimosta. 

Ilmari Kiannon syntymästä 150 vuotta

Kirjailija, runoilija ja värikäs kansankuvaaja. Näitä kaikkia oli Iki-Kianto. Hän oli myös omaperäinen yksityisajattelija, jonka elämäntapa herätti joskus kohua. Hänen tyttärensä toimitti juhlavuoden kunniaksi kirjan isästään. Karjalan Kuvalehti kertoo sanoin ja kuvin juhlavuoden tapahtumista.

Kotiseutumatkat nostivat uutta kiinnostusta

Käkisalmi-säätiö järjesti mielenkiintoisen seminaarin, jossa tunnetut tutkijat kertoivat kuinka arvoesineet piilotettiin hyökänneeltä Neuvostoliitolta, siitä kuinka kiinnostus evakkosukuja kohtaan nousi 1990-luvulla ja kuinka Ukrainaan tehty hyökkäys syntyi väärän tiedustelutiedon pohjalta. Karjalan Kuvalehti on koonnut esitelmistä mielenkiintoisen uutisartikkelin. 

Inkeriläisten muistojen näyttely

Tallinnan yliopiston kirjastossa avattiin näyttely inkeriläisten säilyttämistä muistorakkaista esineistä. Ne ovat arkisia tavaroita, jotka ovat nyt mielenkiintoisia matkamuistoja inkeriläisten elämän varrelta. Näyttelyyn liittyy Helena Miettisen esittelykirja. Karjalan Kuvalehti kertoo näyttelystä, joka vuorollaan on nähtävissä myös Suomessa.

Lottien perintö tänään

Lottajärjestön perintö elää monin tavoin. Sitä esitellään Tuusulan toimintakeskuksessa, jota pyörittää Lotta Svärd-säätiö. Komeassa talossa on lottamuseo, kahvila ja siellä järjestetään erilaisia tapahtumia. Karjalan Kuvalehti kertoo tästä sanoin ja kuvin. 

Pikkulotasta veteraaniurheilijaksi

Senni Sopanen on entinen pikkulotta ja kansainvälistä menestystä saanut yleisurheilun ikäurheilija. Hän on kiertänyt kilpailumatkoillaan monissa maissa. Karjalan Kuvalehti kertoo tämän kiinnostavan henkilön elämäntarinan pikkulotasta urheilunkentille saakka. Yhdessä kuvista Senni on mitaleineen.

Oiva Toikka lähti evakkoon Säiniöltä

Muotoilijana tunnettu Oiva Toikka lähti evakkoon Viipurin maalaiskunnasta. Karjalan Kuvalehti kertoo Toikan elämäntarinan lapsuudesta alkaen ja pitkästä tiestä tunnetuksi lasitaiteilijaksi. Karjalasta piti lähteä tulipalojen halki. Elämä oli käynnistettävä uudelleen takamailla. Sinnikäs taiteilijan elämäntyö vei kuitenkin alansa huipulle. 

Sotalasten paluu oli suuri muutos

Sotalasten elämässä oli kolme suurta muutostapahtumaa. Ne kaikki olivat sopeutumisia ja kasvutarinoita, joita voi vain ihmetellä nykypäivän tasolta. Sotalapset kohosivat julkisuuteen vasta vuosikymmeniä tapahtumien jälkeen. Karjalan Kuvalehti kertoo sotalasten elämästä ja paluusta. Kuvissa ”Ero” muistomerkki ja liikuttava kuva Helsingin rautatieaseman portailta.

”Pumpulitiestä” Jäämerentieksi

Suomi jäi ilman Jäämeren rantaa ja satamaa, kun pakkorauhan säännöt veivät Petsamon. Karjalan Kuvalehti kertoo Petsamoon johtaneesta jäämerentiestä. Yllätyksellistä on, että Petsamoon oli monta muutakin väylää. Karjalan Kuvalehti tarjoaa mielenkiintoisen artikkelin aiheesta. Yhdessä kuvista on kiinnostavan näköinen ”postiauto”.

Karjalan Kuvalehti 4 – 2024 kertoo myös, kuinka jäälakeus yllätti hylkeenpyytäjät. Sukset ovat ikivanha keksintö. Niiden valmistus on kokenut monia muutoksia. Immo Kuutsa on tehnyt elämäntyönsä hiihtourheilun parissa. Pimeät lamput kävivät kaupaksi Venäjän toreilla. Laatokan Valamo on iki-ihana nähtävyys. Virkki-museo on 20-vuotias. Karjalan siirtoseurakunnat lakkautettiin ja hiippakunnan pääpaikasta äänestettiin. Karjalan Kuvalehti kattaa mielenkiintoista asiaa tilaajilleen.

Karjalan Kuvalehti tarjoaa kertomuksia, uutisia ja tapahtumia, joita et tällaisena muualta tavoita. Karjalan Kuvalehti on saanut runsaita kiitoksia sisällöstään ja ulkoasustaan. Lukemiselämys kaikille suomalaisille – Tilaa niin tiedät!